Mi a hatha jóga? Hogyan hat ki életünkre, ha jógázunk?

Mi a hatha jóga? Hogyan hat ki életünkre, ha jógázunk?

Édesanyaként próbáljuk azokat a legkomplexebb mozgásformát megtalálni, ami jó hatással van a testre, szellemre, lélekre is. A jóga egy olyan mozgásforma, ami mindezt egyesíti. Így nem kell lemondanunk az alakformálás és a stresszlevezetés jótékony hatásáról se. A hatha jóga, amely a leginkább elterjedt a mai világban, a mozgáson, a testtartásokon és a légzésszabályozáson át éri el azt a szellemi célt, amelyet minden jóga rendszer maga elé tűz, ami nem más, mint a „az elme tevékenységének teljes megnyugvása.” /Patandzsali/

Jól hangzik, ugye? Ki ne szeretné mindezt elérni?

Hatha jóga jelentése

A hatha a ha, azaz férfias (nap) energiát, a tha a nőies (hold) energiát képviseli. Tehát a hatha jóga nap és hold, a férfias és nőies jellemvonások egyensúlyba hozatalára törekszik és teremt harmóniát bennünk. Azért a legajánlatosabb ezzel a jógával kezdeni, mert a hatha jóga kiindulópontja a test. Tudatosan megismertet saját testünkkel, határainkkal, bennünk lévő erőnkkel. Rendbe hozza az ülő vagy mozgásszegény életmód által előtérbe került testi merevséget, tartáshibákat. Majd idővel megtapasztalhatjuk, hogy a test és a lélek milyen szoros összefüggésben van. Hiszen a test a lélek legkisebb rezdülésére is reagál és ha nem vigyázunk testünkre, akkor az is visszahat a lelkünk szintjére is. Az, hogy lelkileg és testileg is egészségben legyünk, ezt a tudatosságot tanítja meg nekünk a jóga. Egyenletes, lassú fejlődést eredményez, minden testrészt átmozgat, felpezsdíti a vérkeringést.

Hogyan hat ki életünkre, ha jógázunk?

Jobb stressztűrő képesség, alacsonyabb stressz-szint

Ugye milyen jó lenne, ha nem reagálnánk gyermekünk minden egyes apró-cseprő hisztijére feldúltan? A tudatos, rendszeres jóga gyakorlás kioldja az idegi feszültséget, így tovább javítva az ellenálló-képességet. Az ászanák végzése által feloldódnak a testünkben keletkező blokkok. Alégzés szabályzásával befelé irányítjuk a tudatot, elengedve a zavaró érzéseket és a negatív gondolatokat, amely nyugtató hatású. A relaxációsorán megtapasztalhatóafeszült és az oldott állapotok közötti különbség, mely által tudatosan elengedhetjük a bennünk lerakódott feszültségeket. A meditáció gyakorlásával pedigkialakulhatbennünk aszívből jövő pozitív gondolkodás, amely alapjaibanmeggátolja a stressz kialakulását. Ezek gyakorlása által nyugodtabban tudunk reagálni a bennünket ért feszült helyzetekre.

Erőssebbé, hajlékonyabbá tesz, enyhíti a hátfájdalmakat

Hányszor ébredtünk úgy, hogy elaludtuk az egyik oldalunkat, mert a gyermek miatt az ágy szélére kerültünk? Vagy hányszor fájlaljuk a hátunkat a gyerkőcünk hordozása miatt? Az jóga órákon végzett ásznák gyakorlásának köszönhetően izmaink fokozatosan fejlődnek, erősödnek. A sok nyújtó gyakorlat által pedig nagyobb rugalmasságra teszünk szert, hajlékonyabbak leszünk. Ráadásul folyamatosan eddzük hátizmainkat is, aminek köszönhetően javul a testtartásunk is. A gerinc hosszanti nyújtása segít eltávolítani a terhelés során összepréselődött csigolyákat. A csavarásokkal pedig energizáljuk a gerinc idegeit, így az rugalmassá és egészségessé válik. Tapasztalatból mondom, hogy a jóga a hátfájás elleni csodaszer.

Javítja az emésztést

Sokszor van olyan, hogy csak gyorsan bekapkodjuk az ételt, mert nincs időnk hosszabban étkezni a gyerekek mellett, vagy megesszük még az ő maradékukat is, nehogy kárba vésszen. Majd jönnek az emésztési gondok és megfogadjuk, hogy ezután jobban figyelünk étkezési szokásainkra. Mit tehetünk még ez mellett? A jógapózok gyakorlása által minden irányba átmozgathatjuk a testünket, ami nyomást gyakorol a belső szerveinkre. Ezzel együttesen a hasi légzés, vagy a teljes jógalégzés, folyamatos masszázst biztosít a hasüregi szerveknek, ami kedvezően hat az emésztésünkre.

A jóga rendszeres gyakorlásával javul a tüdő működése

A jelenlegi vírusos helyzetben különösen fontos tüdőnk erősítése. A jóga gyakorlatok megnövelik a tüdő kapacitását, javítják működését és ezáltal számos tüdőbetegség megelőzésében fontos szerepe van. A helyes, mély, egyenletes légzés által, ami az egész tüdőt megtölti oxigénnel, több tápanyag képes eljutni a sejtekhez így nagyobb energia áramlik át egész szervezetünkön. A helyes légzés célja, hogy a test feltöltődjön energiával és az elme lenyugodjon. Nem mellesleg, minél lassabban lélegzik valaki, annál tovább él!

Javítja az immunrendszer működését

Az immunrendszerünk megerősítésével tehetünk legtöbbet szervezetünk egészségéért. A jóga egésze támogatja az elménk és testünk optimális egészségét, és vannak olyan jógapózok, amelyek segíthetnek, ha kimerültnek, betegnek érezzük magunkat vagy egyszerűen csak egészségesek akarunk maradni. Minden tudatosan végzett, testfelépítésünknek megfelelő mozgás erősíti szervezetünket. Szervezetünk ellenállóvá válik és legyőzi a vírusokat, baktériumokat.

Javítja a koncentrációs képességet

Az gyermekkel való otthonlét során sokszor érezzük azt, hogy elfeleltünk dolgokat, lassul a gondolkodásunk és a munka világába visszatérése előtt jó lenne ismét feltúrbózni agyunk aktivitását, vagy egyáltalán nem is hagyni annak csökkenését. A jóga kimutatható változásokat idéz elő az agynak a memóriával kapcsolatos területein is. Az ászanák végrehajtása nemcsak a fizikai, hanem az agyi aktivitást és az intelligencia fejlesztését is befolyásolja. Ez nagyon jó hír, ugye?

Segít a jobb alvásban

Tudom, anyukaként sokszor csak arra vágyunk, hogy mikor eshetnénk már be végre az ágyba és aludhatnánk egy jó nagyot. De vannak olyan időszakok, amikor épp az ellenkezője valósul mag. Annyit agyalunk pl. azon, hogy elég jó anyák voltunk-e a nap folyamán, nem felejtettünk-e el valamit, vagy mit kell megcsinálni holnap, vagy egyáltalán mi is lenne a legjobb foglalkozás gyermekünknek, ha majd felnő? Ilyen és ehhez hasonló rágódások, gondolatok miatt képtelenek vagyunk elaludni, pedig hulla fáradtak vagyunk és igazán jól esne egy nagy pihenés. A jóga ezen is segít! És nem csak nekünk, hanem a gyerekeknek is. Ugyanis egyes gyakorlatai a kicsi gyerekektől kezdve egészen az idős korosztályig előnyösek és javítja az alvást. Ugyanis csökkenti a testben lévő stresszhormonokat, és vannak kifejezetten olyan jógapózok, amik segítenek lecsendesíteni az elmét, ellazulni a testet, jelenbe hozni a tudatot, melynek hatására könnyebben megy az elalvás.

Ha szeretnénk a fentieket megtapasztalni, megőrizni egészségünket, erősíteni immunrendszerünket vagy a mai stresszes világban lenyugtatni az elménket, a leghatékonyabbak akkor lehetünk, ha rendszeresen mozgunk, illetve elsajátítjuk a helyes légzés és helyes testtartás alapjait. A hatha jóga ászanái pedig épp ebben segítenek.

Próbáljátok ki Ti is, találkozzunk jógaóráimon, melyen olyan gyakorlatokat végzünk, amik a fentebb felsorolt jótékony hatást idézik elő Benned is!

Csodás napot kínánok:

Csombor-Budavári Bernadett

www.anyalelekegyensuly.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük